SJTADSPRINS THY I (2024)  


De jubileumprins van De Flaarisse in de "Waereldsjtad" is bekend. De 23-jarige Thy I Ramakers uit Geleen bleek vrijdagnacht 5 januari de uitverkorene te zijn.

Aan maanden van gissen en raden kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag in Geleen dan eindelijk een eind. Want wie zou toch de nieuwe jubileumstadsprins van De Flaarisse worden, die dit jaar 7x11 jaar bestaan? Zelf had Thy Ramakers (23) maandenlang bij hoog en bij laag volgehouden dat hij het niet zou worden. "Nee joh, dat krijg ik helemaal niet geregeld met mijn werk", zei ik dan altijd. Of men zei bluffend: "jij gaat de nieuwe prins worden". "Ik heb dat altijd goed weten te ontkrachten. Maar nu ben ik het toch echt”, vertelt hij trots.

Droom
Thy I Ramakers mag dit jaar voorgaan in de Waereldsjtadvastelaovend. "Ik kreeg op de verjaardag van mijn moeder een appje van Bert Lemmens, Opperflaaris van de vereniging. Of hij langs kon komen om te praten. Ik liet het appje aan haar zien en toen viel het toch wel even stil aan tafel. En toen dacht ik: ‘wow, dit is een droom die uitkomt."Opa
Geboren en getogen in Geleen, onderwijs genoten op basisschool De Driesprong. Muzikaal is hij ook. Hij speelde lang klarinet, maar sinds kort speelt hij tenorsaxofoon. En het Geleense carnaval kent geen geheimen voor hem. "Ik vier het altijd uitbundig. Ik heb regelmatig in de optocht meegelopen, met vrienden hier op stap. En mijn opa Frans, inmiddels overleden, heeft zelfs nog de huisorde van De Flaarisse gekregen. Zat altijd in de optochtjury, maakte veel decors voor de vastelaovend. Hij had dit echt fantastisch gevonden.”


Passie
Ramakers wil zijn prinsschap een persoonlijk tintje meegeven. Hij werkt in Valkenburg als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. "Ik ga als prins bij de mensen voor wie ik zorg op bezoek. Als je ziet hoe ze opgaan in carnaval, dan lijkt het me mooi als ik ze als echte prins kan opzoeken en hen erin mee kan nemen. De zorg is een passie van me, ga altijd met plezier naar mijn werk. Dan is het mooi als ik ze iets terug kan geven.”

 


 

 


Schilderij
Een andere passie van Ramakers is kunstschilderen. "Ook daarmee wil ik tijdens mijn prinsschap iets doen. Ik ben bezig met het maken van een jubileumschilderij dat uiteindelijk geveild zal gaan worden. Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog even bekijken, maar de opbrengst komt dan volledig ten goede aan stichting Bloempje in Geleen. Die zet zich in voor minderbedeelde mensen.”

Het worden drukke weken voor Ramakers, maar dat maakt hem niets uit. Hij heeft er vooral heel veel zin in. "Ik hoop een fantastisch seizoen te beleven met heel veel mooie en emotionele momenten.”"t Is veur mich es prins eine groate eër,
Óm de Waereldsjtad te laote vlamme veur de 77ste keër.
Daoróm zal ich mit de artistieke gene van miene opa Frans,
In dit jubileumjaor zörge veur nog meë glans!

Gelaen Alaaf!"